phpMyVisites : Een open source applicatie voor het bijhouden van webstatistieken ontworpen in PHP/MYSQL en verspreid onder de GNU GPL licentie. Statistics

Afrika 2006

Inleiding


Zuid-Afrika
(klik foto voor vergroting)
Nadat we in 2004 met Djoser naar Thailand en Laos waren geweest, besloten we begin 2006 dat het weer tijd was voor een verre reis. Omdat de reis met Djoser ons de vorige keer zo goed bevallen was, besloten we weer voor deze reisorganisatie te kiezen. We bezochten de informatiedag op 14 januari in Arnhem en werden daar enthousiast over een kampeerrondreis door zuidelijk Afrika.

We twijfelden tussen de reis naar Zuid-Afrika, Mozambique, Zambia en Malawi enerzijds en de reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zambia anderszijds. Omdat de tweede naar ons idee gevarieerder was, besloten we voor deze reis te kiezen, en op 31 januari lieten we Djoser weten dat we definitief boekten. Het grote wachten kon beginnen!


Namibië
(klik foto voor vergroting)
De relatief bescheiden voorbereiding bestond onder andere uit het oppervlakkig bestuderen van de Lonely Planet, het maken van een afspraak bij de GGD (en het ophalen van een anti-malariamiddel) en het lezen van het indrukwekkende boek Solitaire: Een thuis in de Namibische woestijn (geschreven door Ton van der Lee). Dat boek is wat ons betreft een aanrader voor iedereen, en nog meer voor iedereen die van plan is naar Namibië te gaan. Als een bezoek aan Solitaire dan ook nog op het programma staat (hetgeen bij onze reis het geval was) is het boek zelfs nog leuker!

Op 18 januari 2006 stapten we in het vliegtuig naar Kaapstad in Zuid-Afrika om vanuit daar via Namibië en Botswana in 22 dagen naar het 5500 kilometer verder gelegen Livingstone in Zambia te reizen. We maakten de reis in een zogenaamde Overlander: een soort vrachtwagen waarin de chauffeur in een aparte cabine zit en de passagiers hoog boven de grond in een grote ruimte zitten, boven de bagagecompartimenten. We sliepen een paar keer in een ho(s)tel, maar de meeste nachten brachten we door in tenten op campings (en een keer ook midden in de natuur, waar geen camping in de buurt was).

We zagen en fotografeerden alle leden van de
We zagen en fotografeerden alle leden van de "Big Five".
(serie van 5 foto's: klik op foto om te bekijken)
Zoals op deze website te lezen en te zien is, was de reis erg indrukwekkend. We hebben fantastische natuurspektakels gezien (van de droge woestijn tot de, nogal natte, Victoriawatervallen) en hebben we bovendien de complete big five (olifant, leeuw, waterbuffel, neushoorn en luipaard) gefotografeerd (overigens staat er nog veel meer op de foto: we maakten in totaal zo'n 750 foto's, dat is gemiddeld meer dan 30 per dag!). Bovendien hebben we veel leuke mensen leren kennen: de groep mensen waarmee we rondreisden bleek erg leuk te zijn en ook de crewleden waren erg aardig.


Botswana
(klik foto voor vergroting)
Over de periode waarin we reisden zijn we erg enthousiast en we raden iedereen aan om juist in de Afrikaanse wintermaanden (als het bij ons zomer is) te gaan. De omstandigheden zijn dan ideaal om door het gebied te trekken: overdag is de temperatuur aangenaam (20-25°C), 's nachts is het wat kouder (5-15°C), maar zelfs in een tent (met goede slaapzak!) nog steeds acceptabel. Bovendien is het in deze periode erg droog, waardoor de dieren eenvoudiger te zien zijn (die komen allemaal naar waterpoelen om te drinken). De enige dieren die we hadden verwacht te zien, maar die er nauwelijks waren, waren muggen: nog een voordeel dus.


Zambia
(klik foto voor vergroting)
Echt koud hebben we het dus niet gehad, en ook op andere gebieden hebben we niet hoeven af te zien: alle campings beschikten over redelijk goed tot goed sanitair, het eten was ontzettend lekker (ook voor ons: de enige twee vegetariërs van de groep), we hebben nauwelijks last gehad van insecten, iedereen is helemaal gezond gebleven (al kregen sommige mensen wat last van bijwerkingen van Malarone, het anti-malariamiddel dat sommigen gebruikten) en we hebben veel lol gehad.

We hopen dat onze reisbeschrijving en onze foto's iets van onze ervaringen kunnen overbrengen!

Ralph en Hanneke (mail)

Schema

Inleiding

1: Schiphol - Kaapstad
2: Kaapstad
3: Kaapstad - Kaaps Schiereiland
4: Kaaps Schiereiland - Simon's Town
5: Simon's Town - Oranjerivier
6: Oranjerivier - Fish River-canyon
7: Fish River-canyon - Sossusvlei
8: Sossusvlei
9: Sossusvlei - Swakopmund
10: Swakopmund
11: Swakopmund - Twijfelfontein
12: Twijfelfontein - Etosha NP
13: Etosha National Park
14: Etosha National Park
15: Etosha NP - Bagoni
16: Bagoni - Maun
17: Okavangodelta
18: Okavangodelta
19: Okavangodelta - Maun
20: Maun - Chobe NP
21: Chobe NP - Livingstone
22: Livingstone
23: Livingstone - Amsterdam

Meer lezen...

Solitaire: Ton van der Lee
Solitaire
(Ton van der Lee)


Lonely Planet Southern Africa
Lonely Planet
Southern Africa


Djoser
Reispagina
van Djoser


Africa Travel Co
Africa Travel Co
(voert reizen Djoser uit)


Wikipedia
Wikipedia:
Zuid-Afrika
Namibië
Botswana
Zambia

Startpagina:
Zuid-Afrika
Namibië
Botswana
Zambia

Over...

Ralph en Hanneke reisden van 18 juni t/m 10 juli 2006 door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zambia. Op deze website staat hun reisverslag, vergezeld door foto's. Alle teksten en foto's op deze pagina zijn eigendom van Ralph en Hanneke. Wil je ze gebruiken, vraag dat dan even...

Contact met ons opnemen kan via dit formulier.

Hanneke en Ralph op de Tafelberg.